W skrócie:
- Realizujemy profesjonalny odbiór i utylizację odpadów żywnościowych z firm i instytucji w całej Polsce.
- Oferujemy najkorzystniejsze ceny, elastyczne terminy odbioru odpadów oraz fachową obsługę na każdym etapie realizacji usługi.
- Wypełnij formularz kontaktowy lub prześlij nam wiadomość e-mail i zamów odbiór odpadów spożywczych ze swojego zakładu, restauracji, sklepu lub innego punktu!
Profesjonalny odbiór i utylizacja odpadów spożywczych
Podmioty prowadzące lokale gastronomiczne mają obowiązek przekazywania odpadów spożywczych i pokonsumpcyjnych wyspecjalizowanym firmom, które zajmą się ich utylizacją. Wychodząc naprzeciw potrzebom takich przedsiębiorców i instytucji, Interzero oferuje profesjonalny, sprawny i atrakcyjny cenowo odbiór wszystkich odpadów żywnościowych z zakładów, lokali i innych punktów na terenie całej Polski.
Jesteśmy legalnie działającą firmą z bogatym, ponad 30-letnim doświadczeniem w branży odpadowej i recyklingowej. Doskonale znamy przepisy środowiskowe i sanitarne oraz stosujemy najlepsze praktyki biznesowe, co pozwala nam maksymalnie odciążyć naszych klientów w bieżących zadaniach związanych z gospodarowaniem odpadami. Rozumiemy też, że efektywny system odbioru łatwo psujących się odpadów żywnościowych jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania placówek gastronomicznych i handlowych oraz zakładów przetwarzających żywność. Naszym klientom oferujemy więc elastyczne, dogodne terminy odbiorów, przejrzyste harmonogramy realizacji usług oraz możliwość łatwego zamówienia dodatkowego, nieujętego w grafiku odbioru odpadów żywnościowych.
Usługi świadczymy zarówno na podstawie stałych, długoterminowych umów (co jest złotym standardem w branży spożywczej i gastronomicznej), jak i jednorazowo, po uprzednim zgłoszeniu (np. dla firm eventowych). Odbierane odpady spożywcze przewozimy bezpośrednio do legalnie działających instalacji, w których są one poddawane recyklingowi, odzyskowi energetycznemu lub unieszkodliwieniu.
Jakie odpady spożywcze odbieramy?
Na zlecenie naszych klientów odbieramy niemal wszystkie rodzaje odpadów wytwarzanych w gastronomii oraz w sektorze produkcji i przetwórstwa żywności, w tym:
- odpady gastronomiczne z produkcji, obróbki i przygotowywania potraw,
- odpady pokonsumpcyjne z restauracji, barów, stołówek szkolnych i szpitalnych (np. niezjedzone posiłki, resztki potraw, obierki),
- przeterminowane produkty spożywcze luzem albo w opakowaniach,
- warzywa, owoce i inne produkty odrzucone przez producentów i hurtownie z powodu wad jakościowych,
- odpady piekarnicze,
- zużyty olej spożywczy (np. olej z frytur, tłuszcze zwierzęce) oraz nasączone nim filtry i czyściwa,
- zanieczyszczone opakowania po żywności (np. 15 01 10*),
- niebezpieczne odpady żywnościowe (np. resztki dań z oddziałów zakaźnych klasyfikowane jako odpady medyczne).
Dowiedz się więcej o usłudze odbioru odpadów medycznych >>
Odbiór i utylizacja zużytego oleju spożywczego
W ramach naszej działalności odbieramy też zużyty olej spożywczy z gastronomii, zakładów produkcyjnych, stołówek i innych placówek zbiorowego żywienia. Odebrany olej przekazujemy do specjalistycznych zakładów, gdzie może być poddany odzyskowi lub recyklingowi i wykorzystany ponownie m.in. jako surowiec do produkcji biopaliw.
Zużyty olej spożywczy i inne tłuszcze odbieramy wyłącznie w szczelnych pojemnikach, np. w beczkach, kanistrach. Na życzenie klienta możemy też podstawić pojemnik na stary olej jadalny o pojemności dopasowanej do potrzeb danego punktu.
Jakie firmy obsługujemy w zakresie odbioru i utylizacji odpadów spożywczych?
Obsługujemy wszystkie firmy i instytucje, w których powstają odpady spożywcze, żywnościowe, pokonsumpcyjne oraz zużyty olej, np.:
- restauracje, bary, kawiarnie, foodtrucki,
- firmy cateringowe i eventowe,
- stołówki i bary w szkołach, przedszkolach i na uczelniach,
- szpitale i inne placówki opieki zdrowotnej,
- sklepy, hurtownie, sieci handlowe,
- zakłady przetwórstwa spożywczego,
- producentów żywności (w tym gospodarstwa rolne).
Zobacz też: Odbiór odpadów rolniczych z gospodarstw >>
Odpady z zakładów przemysłowych, restauracji, sklepów, hurtowni oraz innych placówek handlowych i gastronomicznych odbieramy zgodnie z wcześniej ustalonym harmonogramem albo jednorazowo, po uprzednim zgłoszeniu. W przypadku stałej współpracy częstotliwość odbioru odpadów gastronomicznych i spożywczych dopasowujemy do skali działalności, by zoptymalizować koszty transportu, a jednocześnie zachować pełną zgodność z przepisami i najwyższy komfort naszych klientów.
Jak przebiega utylizacja odpadów spożywczych i pokonsumpcyjnych?
Metody utylizacji odpadów spożywczych dopasowuje się do rodzaju (kodu) tych odpadów, ich właściwości (np. niebezpiecznych) oraz do potencjalnych zagrożeń sanitarnych. Odpady organiczne trafiają najczęściej do instalacji fermentacji beztlenowej, gdzie są przetwarzane na biogaz (ekologiczne paliwo) oraz na poferment wykorzystywany jako nawóz w rolnictwie. Inne frakcje odpadów spożywczych, np. przeterminowana żywność w opakowaniach, są rozdzielane mechanicznie – opakowania trafiają do recyklingu, a ich zawartość przechodzi procesy higienizacji i oczyszczania, a następnie jest przekształcana w biomasę. Odpady gastronomiczne i spożywcze zawierające produkty pochodzenia zwierzęcego są przetwarzane oddzielnie i z wykorzystaniem innych procesów. Ich zagospodarowanie ma na celu głównie usunięcie ewentualnych zagrożeń (np. skażenia) i odzysk energii. Cała frakcja niebezpieczna, np. odpady żywnościowe z oddziałów zakaźnych, kierowana jest do specjalistycznych spalarni mających pozwolenia na przetwarzanie tego rodzaju odpadów.
Poznaj usługę odbioru i utylizacji odpadów kat. 3 >>
Odpady gastronomiczne zawierające głównie tłuszcze (np. zużyty olej, olej z frytury, tłuszcze zwierzęce) wykorzystywane są do produkcji biopaliw, najczęściej biodiesla. Recykling oleju spożywczego obejmuje jego oczyszczanie np. z resztek żywności i wody, filtrowanie, a następnie przetwarzanie na biopaliwo w oddzielnym zakładzie przemysłowym.
Dlaczego warto zlecić odbiór odpadów spożywczych Interzero?
Zamawiając odbiór odpadów gastronomicznych i żywnościowych w Interzero otrzymasz fachową obsługę, bezproblemowy kontakt z naszym doradcą oraz sprawną realizację usługi. Zyskasz też pewność, że Twoje odpady są odbierane i przetwarzane zgodnie z prawem i w sposób bezpieczny dla środowiska.
Naszym klientom oferujemy:
- odbiór odpadów żywnościowych i gastronomicznych z całej Polski,
- kompleksową obsługę w zakresie logistyki odpadowej (również dla sieci handlowych i gastronomicznych),
- dogodne terminy realizacji usług i godziny odbioru dopasowane do harmonogramu pracy danego punktu,
- atrakcyjne ceny odbioru odpadów żywnościowych i zużytego oleju spożywczego,
- pełną zgodność z przepisami środowiskowymi i sanitarnymi,
- możliwość wynajmu i podstawienia pojemnika lub kontenera na odpady spożywcze,
- transport odpadów żywnościowych zgodny z ADR (w przypadku odpadów o właściwościach niebezpiecznych),
- możliwość odbioru wielu frakcji odpadów jednym transportem,
- sprawną obsługę dokumentacji odpadowej w BDO.
Jak zamówić odbiór odpadów spożywczych i gastronomicznych?
Aby zamówić profesjonalny odbiór odpadów spożywczych i pokonsumpcyjnych, prześlij swoje zapytanie przez poniższy formularz kontaktowy albo napisz do nas wiadomość na skrzynkę e-mail. Po analizie Twoich potrzeb przygotujemy najlepszą ofertę na odbiór odpadów żywnościowych i skontaktujemy się z tobą, by ustalić szczegóły realizacji usługi.
Jeśli jesteś już naszym klientem i korzystasz z Platformy Odpadowej Interzero, możesz też zgłosić potrzebę odbioru logując się na swoje konto albo korzystając z aplikacji mobilnej Interzero OneApp Polska.